חרדת טיסה
בני אדם לא נועדו לעוף, גם לא לטוס, והמצב שבו אנחנו נמצאים באוויר אינו טבעי לנו. אנשים רבים סובלים מחרדת טיסה, או פחד טיסה בדרגות חומרה שונות – החל מתחושה של חוסר נוחות מהשהיה באוויר, ועד למצב כל-כך חמור שבו הם אינם מוכנים כלל לעלות לטיסה והדבר מפריע להם בשגרת חייהם. על פי מחקרים כ 30% מהאוכלוסיה סובלים מדרגות שונות של חרדת טיסה, ואצל כ 3% מהם הפחד כל-כך חמור שהוא יגרום להם לא לטוס בכלל.
בנוסף, תאונות טיסה, למרות שהן נדירות מאוד, תמיד מתוארות בהרחבה בתקשורת והדבר אינו מוסיף לתחושת הביטחון של הנוסעים. נוצר מצב אבסורדי שבו בעוד תאונות דרכים עם הרוגים, או נפגעים קשה, מתרחשות כל יום ולמדנו להתרגל אליהן ולקבל אותן כחלק מהחיים, הרי תאונות טיסה המתרחשות לעיתים רחוקות נראות לנו כדבר המפחיד ביותר בעולם. לא סתם בקרב הטייסים נפוץ המשפט שאומר: "החלק המסוכן ביותר בטיסה הוא ההגעה ברכב לשדה התעופה" 🙂
הגורמים לחרדת הטיסה:
חרדת הטיסה הוא מצב שלא פשוט לאפיין אותו כי הוא יכול לנבוע מאחד, או יותר מהגורמים הבאים:
- פחד גבהים.
- פחד ממקומות סגורים – קלסטרופוביה ומחוסר היכולת לברוח במקרה של בעיה בטיסה.
- חרדה חברתית (הצורך להימצא עם הרבה אנשים בחלל סגור למשך שעות)
- פחד מאובדן שליטה. (שלא כמו במכונית בה אתה נוהג, פה מישהו אחר מטיס את המטוס ואם יקרה משהו אין לך שליטה)
- פחד מטרור. (בעקבות מקרי חטיפות מטוסים שהתרחשו בעבר)
- אנשים שאינם יודעים לשחות מפחדים ממצב שבו המטוס ייפול לים והם לא יוכלו לשחות ולהינצל.
- פחד ממזג אוויר בעייתי אשר יגרום למטוס טלטלות חזקות. תוכלו לקרוא למה זה קורה במאמר "למה מטוסים קופצים באוויר"
- פחד ממחלות בהן יכולים להידבק תוך כדי שהות ממושכת בחלל סגור עם הרבה אנשים אחרים.
הפחד מטיסה יכול להתעורר אחרי חוויית טיסה לא טובה שאותה חווה מישהו – למשל טיסה במזג אוויר סוער שגרם למטוס לטלטולים חזקים, הוא יכול להתעורר גם כתוצאה מחשיפה לתאונות טיסה בתקשורת (הסדרה "תעופה בחקירה" למשל או הדיווחים על קריסת מגדלי התאומים בניו-יורק ב 09.11) או כתוצאה מחשיפה לסיפורים של אנשים קרובים שחוו מצבים מלחיצים בטיסה.
לפרטים נוספים או להזמנת טיסה צלצלו עכשיו למספר 050-5518080 או מלאו את הטופס ונחזור אליכם:
במה מתבטאת חרדת טיסה?
לחרדת טיסה ישנם ביטויים גופניים ופסיכולוגיים רבים. חלקם מתעוררים זמן רב לפני הטיסה עצמה כגון חוסר יכולת להירדם או לאכול עקב מחשבות טורדניות, עיסוק אובססיבי בכל מה שקשור לתאונות מטוסים… וחלקם באים לידי ביטוי בזמן הטיסה – הזעה, דפיקות לב חזקות, תחושת פאניקה וריכוז מיותר בכל רעש ורעד בזמן הטיסה.
איך מטפלים בחרדת טיסה?
אם תבחנו את הגורמים לחרדת הטיסה, תוכלו לראות שיש משהו משותף לכולם – חוסר ידע. הפחד מטיסה הוא לרוב פחד דמיוני מכל מני דברים שהאדם הממוצע אינו מבין בהם:
- מבנה המטוס – אנשים לא יודעים עד כמה חזק מבנה המטוס ועד כמה הוא בנוי להתמודד עם מזגי אוויר בעיתיים.
- הכשרת הטייסים – לרוב הנוסעים לא ידוע כמה אנשים מאיישים את תא הטייס, ועד כמה הם מוכשרים להתמודד עם מצבי חירום שעלולים להתעורר.
- ציוד הצלה – אנשים המפחדים מנפילה לים, אינם יודעים לרוב מהוא ציוד ההצלה הנמצא במטוס והמיועד למקרים כאלה.
- פחד מחטיפת מטוסים ומטרור – האמצעים הננקטים כנגד האפשרויות האלה נשמרים בסוד מהציבור, והראיה שהם מועילים היא היעדר מוחלט של חטיפות מטוסים בשנים האחרונות.
- פחד ממחלות – מי שאינו בקיא במבנה המטוס אינו יודע עד כמה הוא מאוורר.
כלומר רוב "השדים" המעוררים את הפחדים והחרדות אצל נוסעים בטיסות הם דמיוניים בלבד, ומרגע שהם נעלמים, קל לאנשים שקודם פחדו מטיסה, להתגבר, לטוס, ולפעמים גם לאהוב את החוויה.
מה אסור לעשות כאשר רוצים להתמודד עם חרדת טיסה? קודם כל אסור להפסיק לטוס! הפסקת הטיסות רק תנציח את הפחד מהן ותביא למצב שבו האדם משלים עם מצב שבו הוא לא יטוס יותר. כמו כן אסור לנסות לאטום את החושים שלכם תוך כדי טיסה – לא לסגור את החלונות, לא לשים כיסוי עיניים, לא לאטום את האזניים וגם לא לנסות ולטשטש את עצמכם עם הרבה אלכוהול. כפי שאמרתי קודם – הפחדים הם דמיוניים ונמצאים רק אצלכם בראש לכן ברגע שתנתקו את המערכת החושית שלכם, הם רק יתעצמו. רעיון טוב נוסף יהיה להפסיק את העיסוק האובססיבי בתאונות מטוסים. התאונות הן נדירות ביותר והקריאה עליהן, או הצפיה בהן בטלוויזיה רק יגבירו אצלכם את החשש.
חרדת טיסה – הסדנה שלנו:
הגישה שלנו לחרדת הטיסה, באה לנטרל את חוסר הידע שלכם בנוגע לכל מה שקשור לטיסה. אין לנו ספק שברגע שתהיו מודעים לכל מה שקורה בשלבים השונים של הטיסה, ולאמצעי הבטיחות שננקטים כדי להבטיח שהיא תסתיים בשלום, תוכלו גם אתם להירגע ולהיפטר מחרדת הטיסה שלכם.
מאחר ואנו מאמינים שכל אדם הוא שונה, ולכל אחד מתאימה גישה קצת אחרת, הסדנה שלנו היא אישית ונעשית במפגשים של 'אחד על אחד'. בצורה הזאת אנחנו יכולים גם להעניק לכל אחד את תשומת הלב המרבית.
מבנה הסדנה שלנו לחרדת טיסה:
- מפגש ראשון – היכרות. אנחנו נכיר אתכם ואת מה שעוצר אתכם מלטוס, ואתם תכירו אותנו. נשב לשיחה פתוחה שבסופה ניתן לכם לטוס קצת על סימולטור טיסה מקצועי המדמה טוב למדי את תחושת הטיסה.
- מפגש שני – במפגש הזה נכשיר אתכם להטיס את הסימולטור שלנו. נסביר לכם מה מחזיק את המטוס באוויר, איך ממריאים, איך מגיעים ליעד ואיך נוחתים. נענה על כל שאלותיכם בקשר לטיסה וניפגש רק לאחר שהצלחתם להמריא, לטוס ולהנחית את הסימולטור.
- מפגש שלישי – במפגש הזה נצא ביחד לשיעור טיסה מעשי על מטוס קל. אתם כבר תדעו להטיס את המטוס לאחר שעברתם את ההכשרה בסימולטור וכל שנותר הוא שתעברו למטוס אמיתי ותטיסו אותו ביחד עם מדריך טיסה. בטיסה הזאת נחווה ביחד קצת קפיצות וטלטולים עם המטוס, נראה את העולם כפי שהטייסים רואים אותו, נשמע את הקולות בקשר, ולבסוף ננחית ביחד את המטוס.
- מפגש רביעי – המפגש המסכם ובו תגיעו לשיעור טיסה נוסף במטוס, הפעם ברגליים קלות כשאתם כבר לא יכולים לחכות להיות באוויר. תטיסו את המטוס – ססנה 172, תעזו קצת יותר, ואנחנו נדאג להסריט את הטיסה הזאת כדי שתוכלו להראות לחבר'ה ולהתגאות בהישג. לאחר הטיסה נשב לשיחה מסכמת שבה נענה על שאלות שאולי עוד יש לכם. נשמח להישאר אתכם בקשר גם אחרי הסדנה כדי לשמוע על חוויותיכם בטיסות.
נשמח לעזור גם לאלו מכם שירצו שנלווה אותם בטיסתם הראשונה לחו"ל, או לאילת לאחר הסדנה.
רוצים לשמוע פרטים נוספים על הסדנה שלנו או לתאם איתנו מועד למפגש הראשון? צרו איתנו קשר בטלפון 09-7990088, או השאירו פרטים בטופס שלהלן ונשמח לעזור: