UTC, GMT ו ZULU - הסיפור של הזמן בתעופה
כל מי שטס מתישהו, יודע שהזמן משתנה בין מדינות. אנחנו ממריאים בשעה מסויימת מישראל, ונוחתים במדינת היעד בשעות מאוחרות, או מוקדמות יותר ממה שמראה השעון שלנו.
הדבר נובע מכך שהעולם מחולק לאזורי זמן – כפי שאפשר לראות בתמונה. אזורי הזמן נקבעו כדי להתאים את הזמן למיקומה של השמש בשמים. כך למשל כשבישראל צהרים והשמש באמצע השמים, ישנן מדינות שבהן עכשיו חושך ולא יתכן שגם אצלן יראה השעון 12 בצהרים.
אבל מה קורה במטוס אשר חוצה בטיסה כמה אזורי זמן? האם בכל חציית אזור הטייסים צריכים לכוון מחדש את השעונים? אז לא, זה לא עובד ככה.
לפרטים נוספים או להזמנת טיסה צלצלו עכשיו למספר 050-5518080 או מלאו את הטופס ונחזור אליכם:
GMT - היסטוריה קצרה של הזמן בתעופה
הכל התחיל בזמן שבריטניה הגדולה שלטה באוקיאנוסים. כדי לנווט על פני כדור הארץ, הוא חולק לרשת של קווי אורך וקווי רוחב. קו הרוחב 0 מעלות נקבע להיות קו המשווה, וקווי הרוחב עולים עד 90 מעלות בכיוון הקוטב הצפוני ו 90 מעלות בכיוון הקוטב הדרומי. קו האורך 0 מעלות נקבע לעבור דרך מצפה הכוכבים של העיירה גריניץ' Greenwich אשר ליד לונדון.
הימאים הבריטים הבינו שאם יוכלו לקחת איתם מכשיר שיראה להם בכל מקום מה הזמן בגריניץ', הם יוכלו לדעת באיזה קו אורך הם נמצאים ע"י מדידת הזמן המקומי. ואכן הספינות הבריטיות היו מצויידות בשעון מדוייק – כרונומטר אשר הראה תמיד את זמן גריניץ', אשר נקרא GMT – Greenwich Mean Time. דרך אגב, את קו הרוחב בו נמצאים אפשר לדעת ע"י מדידת הזווית לכוכבים שונים שבשמים.
UTC - ההיסטוריה המודרנית
עם התפתחות התעופה, התברר ש GMT אינו מספיק מדוייק וחלים בו שינויים כתוצאה מקצב הסיבוב המשתנה של כדור הארץ. ועדה מיוחדת הוקמה ע"י האו"ם כדי לקבוע איך ימדד הזמן בתעופה. בשנות ה 60 של המאה ה 20 החליטה הועדה לקבוע את UTC כיורשו של ה GMT. פירוש ראשי התיבות UTC הוא Coordinated Universal Time, אבל עקב דרישת הצרפתים, שלא ראו בעין יפה את העובדה שהבסיס למדידת הזמן ימשיך להיות בגריניץ', נמצאה פשרה בין ראשי התיבות בצרפתית ובאנגלית, והוחלט על UTC (במקום CUT).
מה זה בכלל UTC?
UTC מבוסס על מדידת הזמן שבו נמצאת השמש בדיוק מעל קו האורך 0 מעלות – זוכרים? זה שעובר דרך העיירה גריניץ'. אבל מאחר והמדידה הזאת לא מספיק מדוייקת, הזמן נשמר בימינו ע"י שעון אטומי מדוייק ביותר.
ולמרות זאת, מאחר וכדור הארץ לא מסתובב בקצב קבוע כל הזמן, מדי פעם נאלצים להוסיף תוספת של שניה לזמן הזה. גם כיום נערכים דיונים שמטרתם להגיע לתקן מדוייק יותר שלא יצריך את תיקוני השניות, אבל בינתיים לא הגיעו שם להסכמות. רוצים לקרוא יותר על UTC? תוכלו לעשות את זה כאן. ואם אתם רוצים לדעת מהו זמן UTC עכשיו, תלחצו על הקישור הזה.
כדאי לדעת גם ש UTC אינו משתנה עם העונות, ולא מזיזים אותו לשעון קיץ או שעון חורף. לעומת זאת שעון לונדון הסמוכה, כן משתנה עם העונות, ככה שאם מישהו רוצה להיפגש איתכם ב UTC 16:00, בחורף הכוונה היא ל 16:00 שעון לונדון, ובקיץ ל 17:00 על פי שעון לונדון.
אז מה זה זמן ZULU?
ובכן, זולו – ZULU הוא כינוי שהמציאו טייסי חיל האוויר האמריקני ל UTC וכאשר הם מדברים בינם לבין עצמם, הם מציינים זמני zulu. זה פשוט נשמע יותר cool מאשר להגיד UTC 🙂
איך משתמשים ב UTC בתעופה?
כל הזמנים בתעופה הם זמנים על פי UTC, וזאת כדי להימנע מהשימוש בזמנים מקומיים בכל מדינה, כאשר הזמנים האלה גם משתנים עם הנהגת שעון קיץ או שעון חורף ולמעשה הם בשליטתה של כל מדינה. זמני ההמראה והנחיתה שמקבלים הטייסים הם על פי UTC, וכך גם תוכניות הטיסה שלהם, תחזיות מזג האוויר, והודעות שונות שהם מקבלים על שדות התעופה והנתיבים שבהם יעברו.
התרגום לזמן המקומי נעשה עבור הטסים, כדי שידעו מתי להגיע לשדה התעופה, ובאיזו שעה הם צריכים לבקש מהילדים שיגיעו לאסוף אותם. ולמרות זאת לא מעטים מתבלבלים: למשל אם הטיסה יוצאת ב 00:10 בתאריך 14.05 (התאריך היום) הרי תצטרכו לצאת מהבית בערב של 13.05 כדי להגיע בזמן לשדה התעופה. ולמרות זאת לרוב יהיו כאלה שיגיעו באיחור של 24 שעות…
ואיך אנחנו בישראל לעומת זמן UTC? ובכן, בתקופה שבה מונהג שעון החורף, הזמן בישראל הוא UTC+2 כלומר שעתיים מאוחר יותר מזמן UTC. בזמן שעון הקיץ הזמן המקומי בישראל הוא ב UTC+3.
אם המאמר הזה עשה לכם חשק לבוא לטוס, אתם מוזמנים ליצור קשר באחר מהאמצעים שבתחתית העמוד, ולבוא להטיס ביחד איתי מטוס קל כדי שתוכלו גם אתם להרגיש טייסים. את הטיסה הזאת שאני קורא לה 'טייס ליום אחד' נתאם על פי שעון ישראל…
ט י ס ה נ ע י מ ה !!