ג'ט לג
ג'ט לג, או יעפת בעברית, היא אחת התופעות המציקות שאיתה נאלצים להתמודד מי שטסים למרחקים ארוכים. אבל באופו מפליא התופעה אינה תלויה דווקא במרחק הטיסה, או בזמן הטיסה, אז במה כן? ואיך מתמודדים איתה ומפחיתים את האפקטים? המשיכו לקרוא ותדעו.
לפרטים נוספים או להזמנת טיסה צלצלו עכשיו למספר 050-5518080 או מלאו את הטופס ונחזור אליכם:
מה זה ג'ט לג?
ג'ט לג היא תופה שבה תבנית השינה שאנחנו רגילים אליה, מופרעת עקב טיסה ארוכה. התופעה מתרחשת עקב מעבר מהיר בין אזורי זמן מרוחקים, והיא תלך ותדעך במשך כמה ימים, כשהגוף שלכם יסתגל לאזור הזמן החדש אליו הגעתם.
מהם אזורי זמן?
כדור הארץ מחולק ל 24 אזורי זמן, אשר בכל אחד מהם השעה היא אחרת.
קו האפס שממנו מתחילים את הספירה עובר דרך העיירה גריניץ' בבריטניה, וממנו נספרים 12 אזורים מזרחה שבכל אחד מהם השעה מאוחרת יותר מאשר בקודם, ו 12 אזורים מערבה שבכל אחד מהם השעה מוקדמת יותר מאשר הקודם.
מפת אזורי הזמן העולמי
בישראל אנחנו חיים שלושה אזורי זמן מזרחה לגריניץ', ולכן השעה אצלנו מאוחרת יותר ב 3 שעות (בשעון קיץ) או בשעתיים (שעון חורף) מאשר באנגליה.
תוכלו לקרוא יותר על הזמן העולמי ועל אזורי הזמן בקישור הזה.
מתי אנחנו צפויים לסבול מג'ט לג?
כאמור, תופעת הג'ט לג נגרמת כתוצאה מחציה מהירה של אזורי זמן רבים. מהמפה תוכלו לראות שאנו חוצים אזורי זמן רק כאשר אנו טסים מערבה, או מזרחה. בטיסה צפונה, או דרומה לא תיגרם תופעת הג'ט לג. כך למשל בטיסה מישראל לניו-יורק – מערבה (כ 10 שעות טיסה) אנו צפויים לסבול מהתופעה, בעוד שבטיסה מישראל לדרום אפריקה – דרומה (גם כן כ 10 שעות טיסה), לא נסבול מג'ט לג מאחר ומדובר בטיסה בתוך אותו אזור זמן.
בגוף שלנו פועל מעין שעון פנימי, אשר מסנכרן את הפעילויות שלנו, ומודיע לנו מתי אנחנו צריכים ללכת לישון, מתי לקום וכו'. כאשר אנחנו בג'ט לג, השעון הפנימי שלנו עדיין מסונכרן עם אזור הזמן אותו עזבנו, ולכן נרגיש צורך ללכת לישון באמצע היום (למשל) או ערניים לגמרי באמצע הלילה. כתוצאה מכך עלולה להיפגע איכות השהיה שלנו במקום החדש אליו הגענו לצרכי חופשה או עסקים.
מהם הסימפטומים שמהם נסבול כאשר אנחנו בג'ט לג?
הסימפטומים שמהם סובל מי שנמצא בג'ט לג הם שונים ומגוונים, ולא כל אחד יסבול מכולם, או מאותה דרגת חומרה.
בין הסימפטומים ניתן למנות:
- עייפות לא מוסברת במהלך היום.
- חוסר יכולת להירדם או לישון בלילה, יקיצה מוקדמת.
- קשיים בריכוז ובתפקוד.
- שינויים במצב הרוח.
- הפרעות בעיכול
מהם הגורמים המשפיעים על חומרת הג'ט לג שממנו נסבול?
תופעת הג'ט לג מופיעה אצל אנשים שונים בדרגות חומרה שונות. ישנם מספר גורמים המשפיעים על חומרת התופעה:
- בטיסה מזרחה, שבה אנחנו "מפסידים זמן" התופעה יותר קשה מאשר בטיסה מערבה שבה אנחנו "מרוויחים זמן"
- מספר אזורי הזמן שנחצה בטיסה, יקבע את חומרת התופעה. ככל שנחצה יותר אזורי זמן, סביר שנסבול מג'ט לג קשה יותר.
- גם לגיל ישנה השפעה על חומרת התופעה, וככל שאנחנו מתבגרים, נסבול ממנה יותר.
איך ניתן להפחית את חומרת הסימפטומים של ג'ט לג?
ישנם מספר דברים שנוכל לעשות על מנת להפחית את חומרת הסימפטומים של הג'ט לג, או למנוע אותם לגמרי:
- רצוי לישון היטב, או לנוח היטב לפני הנסיעה. הגעה במצב של עייפות ליעד תחמיר את הסימפטומים.
- נסו להרגיל את הגוף שלכם לאזור הזמן החדש, עוד לפני הנסיעה. אם אתם טסים מזרחה, לכו לישון שעה קודם מספר לילות לפני שאתם יוצאים לדרך, ואם אתם טסים מערבה, לכו לישון שעה מאוחר יותר. גם את הארוחות שאתם אוכלים נסו לאכול בזמנים שבהם תאכלו אותן באזור הזמן שאליו אתם נוסעים.
- אם אתם נוסעים לאירוע מיוחד וחשוב לכם, נסו להגיע כמה ימים לפניו ותנו לגוף שלכם זמן להסתגל.
- התחילו לחיות בהתאם לאזור הזמן החדש מייד כשאתם מגיעים. אכלו את הארוחות בזמנים המתאימים ולכו לישון כשמגיע הזמן הנכון, ולא כשאתם מרגישים עייפים.
- שתו הרבה מים במשך הטיסה שלכם והמנעו משתיית קפה ואלכוהול. האוויר בתא הנוסעים במטוס יבש מאוד, ואם תתייבשו, רק תחמירו את ההשפעות של הג'ט לג. כמו כן אם באזור שאליו אתם טסים שורר לילה, נסו לישון כבר במטוס, ואם יום שם, הלחמו בצורך לישון והישארו ערים.
- ואם אתם רוצים לישון טוב בטיסה כדי להפחית את השפעות הג'ט לג, כדאי לכם לאמץ את כרית הצוואר הזאת!
אם אתם רוצים הסבר מעמיק (והומוריסטי) על הסיבות לג'ט לג, ביחד עם כמה טיפים טובים על איך ניתן להקל על הסימפטומים, תוכלו לצפות בסרטון הזה:
ט י ס ה נ ע י מ ה !