איך עובדות מערכות לנחיתה אוטומטית במטוסים

מערכות לנחיתה אוטומטית מותקנות ברוב מטוסי הנוסעים הגדולים, ומיועדות לאפשר להם לנחות גם כאשר תנאי מזג האוויר לא היו מאפשרים את הנחיתה לטייסים ללא עזרתה. אבל כדי לאפשר את השימוש במערכת, שדה התעופה שבו נוחתים צריך להיות מצוייד בציוד מתאים, ועל הטייסים לעבור הכשרה מיוחדת לנחיתה בתנאים של חוסר ראות.

לפרטים נוספים או להזמנת טיסה צלצלו עכשיו למספר 050-5518080 או מלאו את הטופס ונחזור אליכם:

ההסטוריה של המערכות לנחיתה אוטומטית

לאחר מלחמת העולם השניה החל גידול מהיר בתעופה האזרחית, ונוצרה דרישה לאפשר נחיתה גם במקרים בהם הטייסים לא יכלו לראות את מסלול הנחיתה שלפניהם, או אפילו את שדה התעופה.

הפיתוח של מערכות לנחיתה אוטומטית החל ביוזמת הבריטים אשר סבלו מערפל, וסוגים אחרים של מזג אוויר גרוע במשך חלקים גדולים מהשנה. חיל האוויר הבריטי הקים קבוצה שנקראה BLEU – Blind Landing Experimental Unit אשר עסקה בפיתוח מערכת לנחיתה בלי התערבות של הטייסים. המערכת הראשונה הורכבה על מטוס בואינג 247, שנחת לראשונה בלילה חשוך, ללא אורות מסלול בשנת 1945. המערכת אומצה על ידי ICAO בשנת 1948.

מערכות לנחיתה אוטומטית מחייבות שבמטוס יהיו עוד שתי מערכות – מערכת לנחיתת מכשירים – ILS וטייס אוטומטי, והיא נעזרת בשתיהן. אז איך היא עובדת?

איך עובדת המערכת לנחיתה אוטומטית

בהכנות לקראת נחיתה אוטומטית, הטייסים יכניסו מידע שדרוש למערכת באמצעות ה FMS – Flight Management System, ולאחר מכן יורו לטייס האוטומטי לבצע את הנחיתה תוך שימוש במערכות שבמטוס.

המערכת לנחיתת מכשירים – ILS תינעל על שתי קרני הרדיו המנחות אותה: ה Localizer במימד האופקי, וה Glide Slope  במימד האנכי, כאשר הגובה ימדד באמצעות מד גובה אשר משדר קרני רדיו לקרקע, וקובע את גובה המטוס באמצעות מדידת הזמן העובר עד שהקרניים חוזרות – Radio Altimeter. המצערת האוטומטית תשמור על מהירות הגישה הנחוצה, ובגובה המתאים יופחת כוח המנועים ואף המטוס יועלה למעלה כדי לבצע הצפה שלפני הנגיעה במסלול.

בכל משך הנחיתה האוטומטית, הטייסים חייבים להשגיח היטב על המערכות האוטומטיות, ולקחת את השליטה לידיהם במקרה של תקלה אשר מצריכה הליכה סביב.

לאחר הנגיעה בקרקע, המערכת תאט את המטוס והטייסים יקחו שליטה ויסיעו אותו לעמדת החניה. ישנם מטוסים שבהם המערכת תסיע את המטוס באופן אוטומטי.

מטוסים המצוידים במערכת נחיתה אוטומטית, יהיו מצוידים בשלוש מערכות נפרדות של טייס אוטומטי, אשר לפחות שתיים מהן חייבות להסכים בניהן על הנתונים.

מתי משתמשים במערכת נחיתה אוטומטית

טייסים ישתמשו במערכת נחיתה אוטומטית, בדרך כלל, בתנאים של ראות גרועה שאינה מאפשרת להם לראות את המסלול. למרות זאת, במקרים של רוח צולבת חזקה לא ניתן יהיה להשתמש במערכת עקב מגבלות המטוס.

בנוסף לכך המסלול עליו נוחתים בשדה התעופה חייב גם הוא להיות מצוייד במערכת ILS CAT III אשר מאפשרת את הנחיתה.

לכאורה טייסים יעדיפו את השימוש בנחיתה אוטומטית בכל המקרים, אך בפועל רוב הזמן הם נוחתים ידנית, בעיקר כי הנחיתה הידנית יותר קלה לביצוע.

לאחרונה – עם כניסתו לשימוש של דור ה 5G בתקשורת סלולרית, נרשמו הפרעות למדידת הגבהים באמצעות מד גובה רדיו בלא מעט שדות תעופה, והדבר אף הצריך את ביטול האפשרות לנחיתה אוטומטית באותם שדות

אם הקריאה עשתה לכם חשק לטוס, אני מזמין אתכם לבוא ולהטיס ביחד איתי מטוס קל בטיסת "טייס ליום אחד". מבטיח לכם שנחיתה אוטומטית לא תהיה שם, אבל הרבה כיף כן.

צרו קשר באחת מהאפשרויות שבתחתית העמוד ובואו לטוס!

ט י ס ה  נ ע י מ ה !!